pu3 auni..

ni auni.. AUNI FIRDINA.. lahir pd 07.06.2008..berat 3.20kg..di HUSM kelantan..
sakit nak lahirkan auni mmg lama..dlm 11mlm 06hb tu aku dh start sakit nak bersalin..huhu...
plak tu, aku baru pas marah kat en suami. tibe2 jek ase lain macam jek..aku doa lam ati..janganla aku bsalin dlm rasa nak marah ni..tp nak buek cmno..mmg dh sakit nak bsalin dh..sempatla aku p mandi smntara tunggu jururawat desa mai check.. bile akak tu smpai die ckp baru bukak 2cm..lama lg tu..so rileks2 je kat umah lu..aku pn rileks la..tp mmg xleh nak tido..sakit woo bila perut asyik mengeras jek.. smpai en suami pn xleh nak tido..die asyik tanye..ok x? nk g spital x? aku snyp jek..malas nak layan, kang aku ckp kang die ckp aku marah..pdhal aku ngah control emosi..huhu
lama gak la duk layan blues tuh, last2 kol 4pg en suami bersama ma tersayang bwk aku p HUSM. kuar keta aku leh g jalan kaki naik tangga nak g lapor diri kat wad bsalin kat tkt 1.. lif eh lambat sgt, terkemut2 jek..malas aku nak nunggu..aku jalan jek..huhu..
smpai tu..doc check baru 3cm..aku ckp alahai..lambat lagi la cmni..p sana p sini p scan sume..lam kul 8pg doc suh aku lepak lam wad dlu..
ngah tunggu utk dibawak ke wad tu ada la sorang kakak ni masuk, die pn nak bsalin gak..masuk je bilik pemeriksaan trus p bilik bsalin jap g dgr uweeek..uweeekk..baby dh kuar..alhamdulillah..cptnye kakak ni..aku tanye suami kakak tu yg otway nak kuar dapat bb pe cik, bb boy..alhamdulillah..sempat g aku temubual pakcik tu..
upenye dah anak yg ke9, patotla berpengalaman je kakak tu..rileks je..huhu
pastu nurse datang bwk aku ke wad.. duduk jap je..aku tukar baju sume, makan lom g neh..lapar gile..laki aku bwk la nasi kerabu..yummy..padahal dlm kepala tbayang2 ketupat nasi yg ada jual kat kedai sabtu tu..huhu..kalo aku xbsalin g nak suh en suami g beli lah..heheh..aku dh gelak2 tahap dewa lam ati
tup2..lam kol 11 aku ase cm ade air jek kuar..upe nye darah.. doc check dah 7cm trus bawak p bilik bsalin..smpai kt sne lama tol aku menahan sakit..aku ase dh xtahan nak teran, doc ckp jangan g..terus doc ilang p bilik sbelah..
aku pn baca la ayat ape2 yang patot..yang ada kat dinding bilik bsalin tu..sume aku baca..stiap ayam..xkira ayat pew waima ayat tulis peringatan tu pun aku baca..huhu..
skali doc dtg g..aku ckp..doc, panggil la suami sy..sy nak die kat tepi..jap g suami aku pn masuk..die la pneman aku dr kol 11.30 smpai la aku bsalin tu..duk tcegat jek kat tepi aku..sampai koyak baju eh aku kerjakan..huhu...sbnrnye dr kol 12 tu mmg ase cm bb nak kuar jek..tp doc suh hold jek..aku geram tol..tpakse la aku kepitkan kaki aku..kontraksi dh 5minit skali dh..huhu
doc xda, cume aku n en suami je..
en suami ckp 'cian kat ayang.. sabar ye.. lg 4thn baru dptkan adik utk bb ni'
aku ckp 'iyelah..huhu'
lam sakit cmtu smpat aku tido tiap kali slps kontraksi pstu bangun balik..huhu
lam kol 1.30 tu aku tgk ada nurse dtg..
aku ckp.. nurse sy dh x tahan ni.. bb nak kuar sgt dh ni..
nurse ckp ' ye ke? kalo cmtu teran la'
nurse pn prepare ape2 yg patot..n die ckp push..
aku pn push..
die ckp ok, dh kuar..skali g push
laki aku lak nyampuk' k syg..abg dh nampak kpala baby kite..jgn give up..push
aku jawab' push2..org ngah sakit lah.huuh (amboi..smpat g tuh..huhuhu)
aku push..mlompat anak aku kuar..seyes..aku x tipu sbb aku nampak ..huhu
nurse ckp.. amboi,teran x hengat..melompat anak kuar..kalo jatuh cmno?
aku senyum jek..aku tanye nurse..anak sy sihat nurse..nurse lap2 baby n bg kat aku..
tepat kul 1.44ptg baru auni selamat melihat dunia yg penuh cabaran ni..
en suami amik auni n qamat di telinga nye..alhamdulillah
perasaan aku mmg xdpt nk dinyatakan..gembira sbb anak aku selamat n sihat..takut..takut nak kena jahit sbnrnye..hehe..
2nd degree tear..manyak tu..kat ngan sejam aku kne jahit..tuhan je tau sakitnye..huhu..
lg aku takut sbb nak jalankan kewajipan aku sbg ibu..mampukah aku didik anak ku..huhu..smpai skg..aku masih lg takut...semoga aku mampu tunaikan tanggungjawab aku...
anak ku yg sulung... yg nakal... yg banyak ckp.. yg suka nangis..hehehe
wlpn auni suka nangis..mak tetap syg auni...

ni gambar lam pantang g...

auni ngan umairah..sebaya..anak bongsu kakakku...



nampak x air liur auni meleleh..hehehe..ni kat pantai pd..umur auni lum setahun g...








 
waktu ni auni kne demam campak..kesian die...


AUNI DH BESAR..DH SETAHUN DAH..HEHE

Kek birthday auni yg pertama..hehe..beli kt king..
smbut birthday auni kt kuarters kt PD..

wktu ni auni ikut makcik die p pantai..

auni ngn makcik2 yg sengal


a


lam keta otway nak ke seremban dr kelate..anakku keletihan..hehe

auni nak peace mak..hehehe

auni ngah demam..wlpn demam teruk, pose ttp mantain..

auni mmg suka kek..tp berat x naik2..usia nak 3thn..auni baru 12kg..