Monday, May 30, 2011

30.05.2011

Hr ni dh start keja..rs boring plus masih risau..huhu..kesian ma..bile nak kuar dr wad.. smlm ase berat hati je nak balik n9....auni pn xnak balik jgk..die ckp sronok sgt duk kt kg..ramai yg nak mlayan die..lg sonok bile dpt tlg chik yah die wat kuih...hr nk balik tu muke masam je..tp xpela auni..ade ms g kite balik kg ye... smlm sempat gak mrasa cheese tart adik aku wat..sedap gak..aku kan mmg cheese tart nye kipas susah mati..jd aku mlantak la smpai kembung plus air ribena..hasilnye..hari ni perut mragam n aku ase nak muntah je..huhu...kesian aku..kesian perut aku..lg kesian kt kaki aku ni nak bjalan ulang alik p tandas..kurus lak nanti..hehehehehe....
td kak yul col gtau bln dpn aku p kusus induksi..yippieeee...kusus last..hope xda masalah g..tlglah KDN ye  janganla wat typo error aku masuk bkerja baru bbrp bln..aku dh lama masuk keja k...thn dpn cukup 3thn...huhu..kesian kn?

Sunday, May 22, 2011

dh nak masuk bln 6...

assalamualaikum..

hehe..xlama lg nak masuk bln 6..birthday auni la tu..smlm ayah die dh beli basikal sbg hadiah..awal benar..mak eh xpk lg nak bg pe..bg ciuman je kot.jimat...smlm dh siap satu hairclip utk auni.. n dia suke sgt..pakai wat tido, xnak bukak..huhu
smlm gak badan auni panas sgt2..aku nak tido pn xlena..mungkin nak cukup umur kot die demam..suhu pn dah sampai 40 darjah..panas tu..kesian aku tgk..tp pg ni dh beransur ok, n die dh leh lompat2 dh..
ase nye minggu ni lah hari bapa..ape nk bg kt ayah auni ni? 1 may birthday die pn aku xbg pape bg..tp aku dh bg in advance baju hr itu...hehe..
nasib die jenis xkisah..hihi...
pk punye pk..aku teringatlak blog kasih online shop tu..bile la aku nak upgrade..mmg berserabut..line slow tu yg malas..huhu..dh lama x update tu...stgh brg dh hntr pn aku state pending g kat ctu..k lah, nak lelapkan mata jap..auni n atul dah tido..leh la maknye rehat..huhu....

Saturday, May 21, 2011

Kejadian Ujung Bulan

Ujung2 bln cmni poket sume org agak tipis..huhu..tp ujung2 bln cmni la banyak dugaannye.. Smlm En Suami sms gtau die balik rumah naik bas.. Keta rosak xleh nak start..alahai...mcm2 la..pg td pg2 lg die dh kuar bwk p woksyop..check nye check compressor lak rosak.. sume2 rm700..aduhai..manyak tu..berpinau dgr..huhu..
kne cut bajet cmni..pening2..ni kira entry pening ni...pening tahap mentadak ngah lapar..huhu..

Wednesday, May 18, 2011

European Blockbuster Giveaway!

JOM JOIN!!!


Skrg aku nak cube nasib lam GA yg dibuat oleh princess closet ... huhu.. hope ada luck gak.. syarat die simple sangat2..cume satu masalah aku.. my english mmg lintang pukang.. so aku wat dlm bahasa melayu jak.. hehe...all the best for me.. kalo korang nak join gak.. klik sini ye..cube la kan? ramai2 join..baru meriah..rite?? adiah yg aku nak yg ni..huhu



hope rezeki aku ade la kan? hehe... k babai..


SPECIAL GIVEAWAY!!

SPECIAL GIVEAWAY dr NIZACRAFT

Entry ni dibuat untuk join GA yg dibuat oleh nizacraft. nk join klik la nizacraft tu ye..hehe..antara syarat2 join aku kne wat entry spesel sal ma or aku sbg seorg mak.. so pendek cite aku cite sal dua2..sngkan..

Ma aku seorang yang tabah.. membesarkan anak seramai 8org selepas ketiadaan arwah ayah.. sejak kecik kami mmg bkn dr kuarge yg berada..jadi, dr kecik ma wat mcm2 keja nak besarkan kteorg.. besar jasa ma pd kami adik bradik..smpai skg, ma masih bersusah payah di kampung menjaga abangku yg sakit.. kesian ma, dr muda smpai la skg masih bersusah payah.. Ma kalo bleh die nak penuhi sume keinginan anak2.. smpai skg masih cmtu.. kalo blk kg, kalo bleh sume mende die nak suh aku wat balik sini.. sama gak kalo adik2 nak mai umah aku, sume mende nak di kirimnye.. kdg2 tkeluar gak ayat "kerusi meja xnak kirim ke ma..." hehe..x bersyukur kn? Sesungguhnya aku rs amat bertuah sbb ada ibu yg penyayang.. korang mesti jeles kalo tgk kteorg ngn ma kteorg..huhu... speselkan? ma mmg sporting, tp satu klemahan ma.. bile tgk cite tu emo lbh...ayooo.pening aku!!

Bila dh brkeluarga n aku skg mempunyai dua org puteri..baru aku fhm perasaan seorg ibu.. Perasaan dr mula mendapat berita mengandung, pengalaman mengandung, bersalin n pertama kali menatap wajah anak2 tidak dpt aku terangkan perasaan aku.. Pertama kali menatap wajah anak2 aku mengalirkan airmata..Gembira sbb anak2 sihat n sempurna n selamat dilahirkan, dan takut.. takut sbb bile pk kan tanggungjawab besar yg bakal aku pikul sbg seorg ibu..huhu.. skg ni anak sulung dh 3thn bln 6 ni, yg bongsu bakal 1thn bln 09 ni.. baru aku tau susah nye nak besarkan anak.. alahai.. kdg2 hilang gak sabar aku.. hampir2 naik tangan juga..tp alhamdulillah..masih lg bleh bertahan, takat cubit sikit bleh la..ALHAMDULILLAH.. kurniaan Allah kpd aku ni aku akan jaga betul2..setelah 2kali gugur kandungan sblm2 itu..hehe

hurm.. tu la serba sedikit (pdhal berdikit2) huhu.. so, dengan rasminye saya join ye...Hope bertuahla..dpt adiah kt bwh tu..leh bg kat ma..huhu..





SO, KALO KORANG NAK JOIN..KLIK SINI YE.. KALO NAK MEMBELI BELAH PN OK GAK.. BRG2 DIE CANTIK TAU... huhu

NURIS CRAFT COLLECTION GIVE AWAY!!

JOM JOIN!! 

Skg ni aku nak cube luck aku lam GA yang dibuat oleh Nuris Craft ni.. ne la tau kn? ada luck.. huhu..
Tuan empunye blog x letakkan banyak syarat..simple je..jd leh la aku join..huhu..Nuris ni bisnes craftnye item..n adiahnye comel2.. asal adiah free sume org nak kan? huhu i like..
so, moh le kite join ramai2... ye, klik sini kalo korang berminat..adiah2nye ialah...





syarat2 nye plak..
1. Warganegara Malaysia - sudah tentu!!
2. Wat artikel pasal give away - siap!!
3.jdk follower - siap!!
4. linkkan blog - akan di linkkan!!
5.comment-wokey!!

okey..done..hope ada luck..so anyone..kalo ade wat GA gtau..den suke GA.. hheehehe

PELIK!!!

18.05.2011

Assalamualaikum..

Tgh2 mlm ni aku xtido g sbb menunggu c auni ni tido..susah tul die nak lena malam ni..huuu~~~ adik die dh 2x dh bangun..besok ayah die nak balik tu agaknye die x mau tido..
Tapak tangan sblh kanan aku ni asyik gatal je..nape ek..nk dpt duit ke?huhu..ase cm nak kuar duit ade la besok..huhu
nak wat payment kat buttoncraft n tlg sorang kwn ni bayarkan dulu tudung yg die nak..huhu... plus nak bagi my lil sis yg jual kek coklat mini dia..aku tlg jual kt opis..ne tau laku kn? ape salahnye tolong adik sndiri...org lain leh aku tlg walau xpnh bersua muka..ini kan pulak darah daging sndiri..lahir dr rahim yg sama..huhu..
esok keja, ase cm malas je...huhu.... seronok tgk telatah auni n atul hari ni.. rabiatul dh berani lps tangan bile berdiri..cpt gak perkembangan die..baru nak masuk 8bln dh leh berdiri dh..tp yg xtahan die lasak x ingat.. plus lak ngan kakak die..aku ase aku jadik tarzan je lately..asyik menjerit2 je..aku letih tgk aku jerit2, ni kan anak2..huhu.. malas la nak bebel banyak2..kering air liur aku, letih lak tangan nak menaip..huhu..padahal aku ni mmg pmalas pn..(sedar diri upenye)..k lah, nk pure2 tdo dulu..kang smpai besok xtdo nk tunggu c auni ni..huhu.. babaii

Tuesday, May 17, 2011

GA SEPATU MERAH!!!

NAK JOIN!! HUHU..



SEPATU MERAH Ist GIVEAWAY!!

ni GA kedua den nk try..sbb syaratnye simple je, jd den nk cube..kalo syarat manyak2 n den ni buta IT g, jd xdapekla nak join..huhu..adiahnye lak, plushie yg comel kek atas tu..comelkan?

cik sepatu ni jual flushie yg comel2 sumenye..n den ada email die dlu, tp tadak reply...huhu..
ape2 pn hope den btuah.. dpt le plushie yg gigi tajam neh..leh lekat kt muke takutkan auni n rabiatul..ekeke..

so, ngan rasminye eden torai..AMIN..huhu

kalo korang nk try luck gk.. p le kt sepatu merah utk join gak ye.. huhu.. babai...

Wednesday, May 11, 2011

Renungan Untuk Kita Semua

Sepasang suami isteri yang sudah menikah selama 7 tahun dan memiliki 3 orang anak, terlibat dalam sebuah pertengkaran hebat. Begitu hebatnya pertengkaran mereka, sampai akhirnya mereka memutuskan untuk bercerai, mengakhiri kehidupan rumah tangga mereka secepat mungkin.

Mereka menemui seorang peguam, untuk melangsungkan perundingan pembahagian harta sepencarian di antara mereka, perundingan berlangsung lancar dan akhirnya sebagian besar masalah dapat diselesaikan, baik tanah, rumah, dan semua aset harta mereka dapat dibahagi dan mencapai kepuasan kedua belah pihak.
 
Hanya satu hal tidak ditemukan jalan keluarnya, yaitu mengenai pembahagian anak [  jangan lupa anak mereka tiga orang  ]. Baik si suami maupun si isteri, sama sama ingin mengasuh 2 anak, tidak ada yang mau mengalah, dan anak tidak mungkin dibelah dua seperti pada
Zaman Nabi Sulaiman a.s. dulu.

Akhirnya mereka menemui seorang tokoh agama, meminta nasihat bagaimana jalan keluar yang harus ditempuh.

Sang Imam akhirnya memberikan jalan keluar yang bijak, yaitu mereka diminta menunda perceraiannya selama satu tahun, mereka harus menambah satu orang anak selama satu tahun, bila Tuhan mengizinkan perceraian mereka, Tuhan akan memberikan tambahan satu anak, total menjadi 4 anak, sehingga mudah untuk dibahagi di antara mereka berdua.

Kerana si suami dan si isteri sangat serius untuk   bercerai  , mereka mengambil keputusan berusaha keras untuk menambah anak, dan akhirnya mereka berhasil.

Setahun kemudian, ketika Sang Imam berjalan jalan, beliau bertemu dengan pasangan suami isteri ini, sedang bergandingan tangan dengan mesra, sehingga Sang Imam bertanya, :

"  Apakah Kalian tidak berhasil menambah anak sehingga kalian batal bercerai  ?".

Sang Suami lalu menjawab : "  Tuhan maha pengasih, Dia memberikan kami tambahan anak, tapi sekaligus juga memberikan isyarat agar kami saling memaafkan dan saling mengasihi, kami memutuskan untuk tidak bercerai  ".

"  Bagaimana Tuhan memberikan isyaratNya  ?", tanya Sang Imam.

"  Tuhan memberikan kami tambahan anak, bukan satu anak, 
tapi dua anak,anak kembar  !!".

Beberapa hikmah bg kisah ni:

1. Menunda tindakan negatif   sering bermanfaat, apalagi ketika seseorang sedang dikuasai emosi. Ada baiknya jika kita sedang marah kita menunda sesuatu yang ingin kita lakukan.. Betapa banyak penghuni penjara yang menyesal: mengapa ketika marah memukuli isteri/anak/dsb sampai tewas....

2. Mampu mengendalikan marah [  emosi  ] adalah kunci kebaikan, sehingga
nabi saw menekankan laa taghdhab   [  jangan marah  ] kepada sahabatnya.

3. Kisah diatas menunjukkan kasih sayang Allah, tetapi ada yang ebih baik daripada kisah di atas yaitu pasangan suami isteri yang selalu berhasil mereda pertengkaran mereka. Mungkin keluar rumah meninggalkan isteri/suami yang marah untuk sebentar kemudian kembali membawa buah tangan/peralatan baru kesukaannya akan membuatnya tersenyum, meminta
maaf dan berfikir betapa baiknya suaminya/isterinya.

4. Pertengkaran itu lumrah rumah tangga. Dengan pertengkaranlah
membuat keharmonian semakin terasa nikmat. Orang bijaksana akan menikmati pertengkaran dan masa-masa setelahnya dengan tetap mengendalikan suasana agar tidak sampai keluar dari sunnah Nabi saw. Karena pertengkaran itu seperti api: sedikitnya bermanfaat tetapi besar dan luasnya membinasakan.

.sampaikanlah ilmu walaupun hanya satu ayat......
.muhasabahlah diri sendiri sebelum muhasabah diri orang lain........... 


p/s: Terlanjur kata susah nak reserved dh tau.. lg2 lelaki tu..control sikit amarah tu..

Wednesday, May 4, 2011

TULUN!! TULUN!!`

DISEBABKAN HARI NI AKU XDA KEJA SGT SBB BOS PN XDA MAKA AKU PN MELALUT2LAH..
SKG NI AKU PENING..CMNE NAK WAT STGH POST TU JD STICK ENTRY N STGH LG X EH..PD SESAPE YG TAU..TULUN DIRI KU YG XTAU NEH..CIAN DEN..DEN NI AGAK2 RABUN IT LE JGK..CIAN KAN???BILE NK PANDAI IT PN XTAU..BILA ON PC JEK MAIN GAME..NE NAK PANDAI..HUHU...
MANYAK MENDE AKU NGAH PK NEH..AKU ASE NAK UPAH SORANG BLOGGER NAMA EZAN NAK WAT HEADER BLOG NEH..HUHU..LG SATU..AKU NGAH PK2 NEH..CMNE NAK LINK KAN POST KITE NGN BLOG ORG LAIN..MALU SEH..DH TUA BANGKA PN MASIH X RETI G..
TU LA HALIJAH..BUDUH SOMBONG..CUBE LE G TANYE ORG YG TAU..NGOK TOL LA..WAWAWA

GIVEAWAY!!!

NI 1st TIME AKU NAK JOIN GA!!
DISEBABKAN AKU NI ASAL DR KG..SO MULE2 AKU BC SAL GA NI AKU PELIK SGT2..APE MENDA LA GA NEH..UPE2NYE CM CONTEST YG MMBOLEHKAN KITE DPT ADIAH..(I LIKE)..HUHUHU....
OK.. OK.. DR AKU MELALUT X TENTU HALA BAIK LA AKU BERCERITA SAL GA YG DIBUAT OLEH SHAZ CLOSET NEH..HUHU





SHAZ CLOSET WAT GA NI SEMPENA BIRTHDAY ANAK DIE YG PERTAMA..HUHU..EXCITED PUAN NEH..TP AKU LG EXCITED TGK ADIAHNYE..HUHU..
KALO AKU DPT LE...KORANG MESTI JELES KAN????
NI LE HADIAHNYE YG SUPERB GILOS TU..



COMEL2 KAN.. DISEBABKAN AKU NI X RETI NAK MENJAHIT N SEBAGAI NYE YG KRAF2 MAKA AKU BERHARAP SGT AKU BERTUAH KALI NI (DEN XPENAH MENANG PN CABUTAN BERTUAH NEH)..HUHUHUHUHU..
K LA..PENDEK CITE AKU JOIN GA NEH..AKU NK G MRAYAP G NK TGK MANE G ADA WT GA..(XDA KEJA AKU NEH)KUI33.. BABAIIIII